Przed degustacją…

Podczas naszych Degustacji sake zabierzemy Państwa do innego świata, w którym doznają Państwo relaksu dzięki trunkowi japońskich bogów i opowiemy o historii i kulturze Japonii z poczuciem humoru. 

Na tej stronie chcielibyśmy opowiedzieć Państwu o rodzimej religii Japończyków, czyli shinto (神道). Ta orygianlna religia miała bezpośredni wpływ na wyprodukowanie sake. Niezależnie od tego, czy wybierają się Państwo na naszą degustację, chcielibyśmy tutaj przybliżyć kulturę i historię narodowego trunku Japończyków i jego związków z religią. 

Czym jest Shinto? (神道)

Shinto to japońska politeistyczna religia. Warto wspomnieć, że politeizm często wyznawano w społecznościach rolniczych.  Jednym z unikalnych koncepcji Shinto jest “yaorozunokami” (八百万神), czyli wiara w osiem milionów bóstw. Według tej religii duchowe istoty można odnaleźć wszędzie, w każdej materii we wszechświecie. Japończycy uczą się z Shinto, aby cenić I dbać o nautrę, ludzi i rolnictwo. 

Najważniejsza ceremonia

Dlaczego w ogóle mówimy o shinto? Ponieważ sake jest ściśle powiązane z tą religią. Od początków shinto odprawiano trzy główne ceremonie. Jedna z nich to „reisai” (例祭)”, która jest koncentruje się na oddawaniu czci bogom. Pozostałe dwie są związane z rolnictwem.  Podczas “Kinensai” (祈年祭) Japończycy modlą się przed sadzeniem ryżu o bogate zbiory. Ostatnia ceremonia, “niinamesai” (新嘗祭) odbywa się jesienią, kiedy to Japończycy składają bogom ofiary w podziękowaniu za zbiory. 

Tak więc religia Shinto jest związana z uprawą ryżu. Jest to dowód na to, jak ważna dla starożytnych Japończyków była uprawa i jak bardzo zależało im na zbiorach. 

Ale i sake jest częścią tych ceremonii, gdyż alkohol te powstał najpierw jako dar dla bogów. Najstarszy trunek powstawał przy pomocy służek świątynnych. Przeżuwały one gotowane ziarna ryżu, ponieważ ślina zamieniała cukier na skrobię. Później kapłani shintoistyczni dodawali drożdże i pozostawiali całość na około miesiąc. Ale bez obaw! Dzisiaj już się nie korzysta z tej metody, więc w Państwa sake nie ma żadnej śliny! 

Czym jest „Kuramoto” (蔵元) i „toji” (杜氏)?

Ponieważ dawniej sake służyła głównie jako dar dla bóstw, była produkowana tylko w świątyniach. Z czasem profesjonalni twórcy sake zaczęli się osiedlać w pobliżu świątyń i tylko oni mieli prawo do wytwarzania tego trunku. Twórcy alkoholu zaczęli być nazywani “kuramoto” (蔵元), a kierujący kuramoto otrzymywał miano „toji” (杜氏). Obecnie również korzysta się z tych nazw. Jednak kuramoto tworzą sake nie na sprzedaż, ale wyłącznie na potrzeby świątyń. W średniowieczu sake łatwo się psuła, ponieważ w tamtym czasie nikt nie wiedział, jak prawidłowo przechowywać alkohol, więc nie można było go transportować na dalekie odległości. Dlatego też wielu twórców sake osiedlało się przy świątyniach, dzięki czemu dziś kultura sake cieszy się dużą różnorodnością. Współcześnie liczba marek sake maleje, ale wciąż istnieje około 10.000 różnych rodzajów sake, wytwarzanych przez 1400 producentów. Co więcej, każda wioska i każdy region wykreował własne, unikalne połączenie alkoholu i lokalnych przysmaków.

Połączenie sake i jedzenia 

Japończycy kochają sake. Zwykle raczymy się nią razem z przekąskami, a każdy region ma własne dania, które najlepiej komponują się z lokalnym rodzajem alkoholu. 

Na przykład: prefektura Yamanashi otoczona jest górami- jedną z nich jest słynna góra Fuji. Mieszkańcy tego regionu jedzą dziczyznę, warzywa korzeniowe oraz makaron z zupą miso. Trunki z Yamanashi często są słodsze od innych i charakteryzują się wyrazistym aromatem ryżu, który doskonale łączy się z lokalnymi daniami. 

Z drugiej strony, prefektura Niigata leży przy Morzu Japońskim, zamieszkiwanym przez wiele gatunków ryb. Tamtejsza sake jest raczej gorzka i przypomina białe wino, dzięki czemu doskonale pasuje do lekkich i delikatnych dań rybnych. Propozycji do komponowania sake z jedzeniem jest tyle, ile rodzajów alkoholu. 

Czy poczuli się Państwo zainteresowani japońską kulturą i historią? A może chcieliby Państwo sami wypróbować połączenia sake i japońskiej kuchni? Podczas naszych degustacji zapewniamy zarówno intelektualną rozrywkę jak i kulinarne doświadczenia. 

Jeśli mają Państwo ochotę dołączyć do naszego wydarzenia, prosimy o kontakt.