O NAS

Czym jest Degustacja Sake?

degustacja sake i omotenashi

Degustacja Sake została założona w 2019 roku. Jesteśmy pierwszym klubem skupionym wokół degustacji sake w Polsce. Naszą misją jest przybliżenie mieszkańcom Europy sake jako wysublimowanego, tradycyjnego japońskiego trunku. Pragniemy zaprezentować, jak pić sake oraz przedstawić kulturę i szczęście wynikające z japońskiej filozofii. Naszym głównym mottem jest „omotenashi” (おもてなし). Słowo to może być przetłumaczone jako „gościnność”, ale jego znaczenie jest znacznie szersze, gdyż odnosi się także do bezinteresownego działania i wychodzenia naprzeciw oczekiwaniom gości. Pragniemy zapewnić Państwu komfortową atmosferę, kulturowe doświadczenie i rozrywkę dla ciała i umysłu.

Jak wygląda Degustacja Sake?

degustacja sake w warszawie

Naszym głównym celem jest przekazanie gościom czym jest sake, dlatego zwykle przedstawiamy trzy jej rodzaje. Każdy z nich ma inny smak, gdyż pochodzi z innego regionu i jest wyprodukowany w inny sposób. W przystępny sposób omawiamy charakter każdego trunku, specyfikę regionu, z którego pochodzi oraz sposób, w jaki najlepiej go pić. Sake sommelier starannie dobiera kolekcję alkoholi, jeszcze niedostępnych na Polskim rynku.

Japończycy preferują picie sake w asyście potraw, niż częstować się samym alkoholem. W ciągu swojej długiej historii Japończycy stworzyli wiele unikalnych potraw. Podczas naszych degustacji serwujemy starannie wyselekcjonowane przekąski, dopasowane do podawanej sake, dzięki czemu mogą się Państwo cieszyć wyjątkowym połączeniem dań i alkoholu. W celu zapewnienia najwyżej satysfakcji naszych Klientów, zawsze konsultujemy menu z daną restauracją.

Co więcej, opowiemy Państwu o japońskiej historii, geografii, literaturze i sztuce

sake I polaków

Jesteśmy świadomi dystansu dzielącego Polskę i Japonię, dlatego nie tylko ugościmy Państwa sake, ale też zaprosimy do wspólnej kulturowej podróży, podczas której opowiemy o japońskiej historii, geografii, literaturze i sztuce. Pragniemy zapewnić Państwu wyjątkowych doświadczeń nie tylko kulinarnych, ale i kulturowych.