Wiadomość od naszego sommeliera sake

Wiadomość od naszego sommeliera sake

Dziękuję za odwiedziny na tej stronie. Sake jest narodowym trunkiem w Japonii. Pijemy ją zarówno w życiu codziennym jak i przy specjalnych okazjach. Mogę śmiało powiedzieć, że kultura Japonii jest ściśle powiązana z tym trunkiem. Jest mi więc niezmiernie miło, że mogę prezentować kulturę mojego kraju w Europie.

W procesie produkcji sake jest etap nazywany „migaki” (磨き), czyli „polerowanie” lub „udoskonalanie” i jest to pierwszy krok przy produkcji tego alkoholu. W tym procesie, producenci sake usuwają z ziaren ryżu zbędną powierzchnię. Dawniej za pomocą młyna wodnego można było usunąć zaledwie 20% powierzchni i zajmowało to ponad 30 godzin. Dzisiaj producenci wykorzystują elektryczne maszyny, dzięki którym mogą usunąć do 75% powierzchni ziaren ryżu, ale zajmuje to ponad 70 godzin.

Wierzę, iż proces ten wynika z pasji i zamiłowania twórców sake do tego trunku. Japońscy rzemieślnicy zawsze dokładają wszelkich starań i całkowicie poświęcają się pracy, aby zapewnić najwyższą jakość produktu, a w konsekwencji zobaczyć uśmiech na twarzy klientów.

Założyłem grupę Degustacja sake w tym roku. Za każdym razem zastanawiam się, jak przybliżyć Europejczykom sake i przeprowadzić degustację w najlepszy możliwy sposób. Mam nadzieję, że będę kontynuował tę działalność przez całe życie. W tej podróży chciałbym udoskonalać każde spotkanie niczym producenci sake podczas procesu „migaki”. Pragnę dostarczać radości i pozytywnej energii mieszkańcom Europy.

Dla wszystkich, którzy odwiedzili moją stronę: kanpai (乾杯)! Czyli „na zdrowie”!

Yusuke Koike