Jak to pic Sake?

W dzisiejszym artykule opiszę, jak pić sake podawaną w różnych temperaturach. Być może na myśl o piciu sake widzicie oczami wyobraźni Japończyków popijających z małych czarek (ochoko). Wiele osób wciąż nie jest pewna, jak właściwie pić sake, dlatego chciałbym wyjaśnić tę kwestię.

Nasz Kolekcja „Tatenokawa”

Temperatura sake

W jakiej temperaturze najlepiej pić sake? Niestety na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Co prawda kolor sake nie różni się tak, jak w przypadku białego czy czerwonego wina, ale japoński tradycyjny alkohol też ma kilka rodzajów i w zależności od nich temperatura serwowania będzie się różnić.
Jeśli weźmiemy na przykład sake, która zawiera dużo kwasu mlekowego ( jak yamahai 山腐), poczujemy w sake silną nutę umami oraz kwaskowatości. Smak ten nasila się w cieplej temperaturze, dlatego yamahai często podaje się na gorąco. Więcej opowiem o tym już niedługo.

Atsukan(grąco Sake)

Podział ze względu na skład

Jednym ze sposób rozpoznania, w jakiej temperaturze najlepiej będzie podać sake, jest analiza składu. Ogólnie sake można podzielić na dwa rodzaje. Pierwszy z nich nazywa się „junmaishu” i powstaje z ryżu, wody oraz koji (japońskich drożdży wspierających proces fermentacji). Drugi rodzaj nazywa się „ginjoshu” i powstaje tak samo jak junmaishu, ale czasami dodawany jest do niego alkohol (istnieje jeszcze rodzaj honjozoshu, ale o nim opowiem w innym artykule). Dodany alkohol może źle wpływać na długo przechowywaną sake. W ginjoshu zwykle można wyczuć charakterystyczny aromat o nazwie „ginjoka” (吟醸香), który jednak znika pod wpływem ciepłej temperatury. Dlatego w przypadku alkoholów takich jak ginjoshu czy daiginjo lepiej je podawać w temperaturze 10-15 stopni. Z drugiej strony junmaishu często ma ryżowy smak i silny smak umami, który staje się jeszcze bardziej wyrazisty w temperaturze 20-25 stopni, ale można ją też serwować w temperaturze 25-40 a nawet 45 stopni!

Czego należy unikać

Jak widać, temperatura serwowania sake zależy od rodzaju alkoholu, ale jest jedna rzecz, której należy unikać, mianowicie absolutnie nie należy doprowadzić do wrzenia sake, ponieważ to rujnuje cały wysiłek twórców. Dlaczego? Ponieważ sake zaczyna parować w temperaturze 78 stopni. W związku z tym zalecam podgrzewanie junmaishu, ale do temperatury nie wyższej niż 45 stopni.

Sake a jedzenie

Innym sposobem wyboru temperatury jest łączenie sake z jedzeniem. W ciągu swej historii, Japończycy zawsze cieszyli się smakiem sake w połączeniu z potrawami. Dzięki występowaniu w Japonii czterech pór roku, japońska kuchnia oferuje szereg smaków i składników. Japończycy doceniają naturę i cieszą się smakiem sezonowych dań, a sake jest nieodłącznym elementem tego cyklu. Latem chłodne dania popijamy chłodną sake. Z kolei zimą spożywamy sake na gorąco w asyście gorących dań. Ludzie na całym świecie pokochali sake, co zaowocowało nowymi połączeniami, takimi jak carbonara spaghettini i junmaishu. Z serca polecam wszystkim takiego rodzaju parowanie dań i sake. Moja przygoda z sake w Polsce dopiero się rozpoczęła, ale już nie mogę się doczekać odkrycia połączeń sake z kuchnią polską.

Sushi i Sake

Sake to przygoda dla podniebienia

Jak można się przekonać, sake serwuje się w różnych temperaturach w zależności od rodzaju i okoliczności. Czasami popijam sake na chłodno, a potem odnajduję ich prawdziwy potencjał, gdy są podawane na ciepło. Bywa, że smak sake jest bardzo delikatny. Wtedy można spróbować jej w innej temperaturze. To by było zbyt proste gdybyśmy wszystkie odpowiedz mieli podane na tacy, a takie poszukiwania poprzez kulinarne eksperymenty nadają życiu smak.

Dziekuję za przeczytanie tego artykułu. Jeśli macie jakieś pytania, zapraszam do kontaktu poprzez adres e-mail contact@degustacjasake.pl lub poprzez naszą stronę na Facebooku: sake experience(@tastingsake)